2.7.3. BERŽO APVALIOSIOS MEDIENOS DESTRUKCIJOS PROCESO YPATUMAI IR FENERINĖS ŽALIAVOS LAIKYMO BŪDAI BEI APSAUGOS PRIEMONĖS

       Duomenų apie beržo apvaliosios medienos kokybės pokyčius šiltuoju metų laiku Lietuvos sąlygomis neturime. Centriniuose buvusios Tarybų Sąjungos rajonuose žiemą nukirstos medienos pirmieji spalvos pokyčiai atsiranda gegužės mėn. pradžioje, beveik tuo pačiu metu, kai skleidžiasi augančių beržų pirmieji lapai. Galima prognozuoti, kad žiemą pagamintų apvalių beržo medienos sortimentų pirmieji destrukcijos požymiai Lietuvos sąlygomis taip pat atsiranda augančių beržų lapų skleidimosi metu.

       Medienos spalva ypač sparčiai kinta birželio-liepos mėnesiais ir iki rugpjūčio mėn. pradžios (per 90-100 dienų) išilgine asortimentų kryptimi pasiekia 1,6 m ilgį. Marmurinio tipo medienos puvinio požymiai atsiranda tik liepos mėn. pradžioje (per 45-50 dienų). Marmurinio tipo spalva kinta lėčiau, nei ruduoja mediena, ir iki rudens nuo kiekvieno rąsto galo jis išplinta tik 65 cm atstumu. Visą rąsto skersmenį marmurinis puvinys apima tik antrosios vasaros pabaigoje.

       Minkštasis puvinys (rudos spalvos destrukcinio tipo) pirmųjų metų vegetacijos pabaigoje (iki rugsėjo-spalio mėn.) nuo kiekvieno rąsto galo į ilgį išplinta iki 35 cm, o per du vegetacijos sezonus – 50 cm ir daugiau.
       Tai rodo, kad apvalių beržo sortimentų, pagamintų žiemą, destrukcijos procesas vyksta gana sparčiai. Medienos pamėlynavimas bei parudavimas nuo kiekvieno apvalaus gaminio galo į ilgį per vieną parą išplinta vidutiniškai 0,8-0,9 cm, marmurinio tipo puvinys – 0,5 cm, o minkštasis puvinys – 0,7 cm ir net didesniu atstumu.

       Žiemą pagaminta ir pirminį jos drėgnumą palaikančiomis medžiagomis neapsaugota beržo fanerinė žaliava jau birželio mėnesį nebetinka aukščiausiai rūšiai. Liepos mėnesį iš jos jau nebeįmanoma pagaminti net vidutinės rūšies fanerinio lakšto. Rugpjūčio mėnesį ji visiškai praranda fanerinės žaliavos vertę, o rugsėjį – nuvertėja iki malkinės medienos. Antraisiais laikymo metais fanerinė žaliava nebetinka ir malkoms.

       Pigiausias ir patikimiausias beržo fanerinės žaliavos laikymo būdas yra jos laikymas nenukirstos. Tai reiškia, kad reikia kirsti ir pateikti vartotojui fanerinės žaliavos tiek, kiek jos perdirbėjai yra pajėgūs perdirbti nedelsdami, t.y. per keletą dienų. Taip idealiai susieti žaliavinės medienos gamybos ir jos perdirbimo procesų beveik neįmanoma. Todėl siūloma:
           1. Gaminant ir sandėliuojant beržo medienos fanerinę žaliavą, griežtai laikytis visų leidinyje ,,Apvaliosios medienos laikymo techninės sąlygos“ (TS 2006102-7-96) išdėstytų reikalavimų.
           2. Beržo medienos fanerinei žaliavai, išskyrus medieną, pagamintą rudens-žiemos periodu, kuri atšilus orui nedelsiant bus pamerkta į vandens baseinus arba perdirbta iki balandžio mėn. 15 d., privaloma tvarka taikyti specialias, jos optimaliam drėgnumui palaikyti reikalingas priemones. Iki balandžio mėn. 15 d. abu fanerinių rąstų galus reikia užtepti medienos drėgmę sulaikančiomis medžiagomis ir glaudžiai sukrautų sortimentų rietuves sistemingai laistyti dirbtiniu lietumi.
           3. Iki balandžio mėn. 15 d. beržo medienos fanerinių rąstų, pagamintų rudens - žiemos periodu, abu galus drėgmę sulaikančiomis medžiagomis užtepti ir miške. Šiltuoju metų laiku (nuo balandžio mėn. 15 d. iki rugsėjo mėn. 1 d.) pagamintų fanerinių rąstų galai privalo būti užtepti medienos drėgmę sulaikančiomis medžiagomis ne vėliau kaip per 3 dienas nuo stiebų supjaustymo. Ir tokiu būdu apdorota beržo fanerinė žaliava, atvežta į įmonės sandėlį, taip pat turi būti sistemingai drėkinama dirbtiniu lietumi.
           4. Beržo faneriniams rastų galams, pašalintoms storosioms šakoms bei nubrozdintoms žievės vietoms užtepti naudoti tik tam tikslui tinkančias medžiagas, būtent: naftos bitumą (emulteką), bakelitinį laką, disperbitą, izolbetą ir pan. Užtepimas kreidos, kalkių ar kitokiu atsitiktiniu skiediniu neapsaugo beržo medienos nuo destrukcijos. Kreidos arba kalkių skiedinius verta naudoti tik kaip papildomą priemonę vietoj kitokio užtamsinimo, t.y. užteptų vietų apsaugai tamsiomis medžiagomis nuo tiesioginių saulės spindulių.
           5. Šiltuoju metų laiku įmonių sandėliuose laikomus beržo fanerinius rąstus sistemingai lietinti. Lietinimą reikia pradėti, kai pavasarį nusistovi pliusinė oro temperatūra (+5 °C ir aukštesnė) ir sistemingai tęsti iki rugsėj o mėn. vidurio. Per parą medieną būtina palaistyti 10-12 kartų. Ypač svarbu gausiai palaistyti pirmą kartą. Lietinimo ekspoziciją, ne trumpesnę kaip 10 minučių, reikia kartoti kas 2-3 valandas dieną ir naktį.