2.7.5. TROBAGRYBIAI IR APSAUGOS NUO JŲ PRIEMONĖS

       Trobagrybiais yra vadinami grybai, pūdantys medieną gyvenamuosiuose namuose ir gamybinės paskirties pastatuose (sandėliuose, rūsiuose, ypač blogai vėdinamose bei apleistose patalpose). Trobagrybiais vadinamų grybų yra daugiau nei šimtas rūšių. Iš jų labiausiai paplitę Serpula lacrymans (Wulf. ex Fr.) Bond., Coniophora puteana Fr. ir Pcaillus panuoides Fr.

       Žalingasis trobagrybis (Serpula lacrymans) yra labiausiai paplitęs ir žalingiausias medienos gadintojas. Grybo pažeista mediena pirmiausia paruduoja, vėliau suskyla į stambias keturkampes prizmes ir lengvai sutrinama tarp pirštų. Ant pažeistos medienos išauga puvinio sukėlėjo vaisiakūniai. Jie būna prigulę prie medienos paviršiaus, plokšti, mėsingi, dažniausiai apskriti, nuo kelių iki 50 cm skersmens. Vaisiakūnių paviršiaus vidurys būna oranžinės arba rudos spalvos su įvairiais atspalviais, tankiai išraizgytas negilių raukšlių, o jo pakraščiai šviesesni ir neraukšlėti. Jauna grybiena būna puri, panaši į vatą su rausvu atspalviu ir geltonomis dėmėmis. Senstanti grybiena sukrinta ir įgauna plonos pelenų spalvos plėvelės išvaizdą. Vaisiakūnių himenoforas su didelėmis tinkliškomis klostėmis, stambiai akytas arba dantytas, geltonai ochrinis, šviesiai arba tamsiai rudas, o kartais violetiškai rudas, dažniausiai su skysčio lašais paviršiuje. Sporos elipsiškos arba kiaušiniškos, 8-12x4,5-6 µm. dydžio, ochriškai gelsvos arba šviesiai rudos, dažniausiai su riebaliniu lašu.

       Gurusis rūsiagrybis (Coniophora puteana) yra antras iš labiausiai paplitusių trobagrybių, ardančių spygliuočių ir lapuočių medieną. Randamas miškuose (ypač rudenį) ant kelmų stuobrių ir šakų, taip pat ir ant gyvų žvėrių nulaupytų medžių kamienų. Grybo pažeista mediena pirmiausia pagelsta, vėliau parausta. Ant suvešėjusios grybienos išauga vaisiakūniai. Jie išsiplėtę, jauni nedideli, apskriti, vėliau susilieja ir sudaro platų, minkštą, mėsingą, lengvai nuo substrato atsiskiriantį, šviesiai rudą ar rudai violetinį vaisiakūnį. Vaisiakūnio paviršius su rudais grūdeliais, jo pakraštys baltas, purus. Himenoforas lygus arba lengvai banguotas. Sporos elipsiškos arba kiaušiniškos, rudai violetinės arba ochriškaivioletinės, 11-14x7-9 µm dydžio.

       Pogrindinis trobagrybis (Paxillus panuoides) sukelia rudąjį destrukcinį spygliuočių medienos puvinį. Grybo pažeistoje medienoje išauga gelsvai žalios spalvos, vėduokliškai besidriekianti grybiena, sudaranti purų plėvelės pavidalo audinį. Laikui bėgant grybiena patamsėja. Jos paviršiuje išauga minkšti, mėsingi, kepurėlės arba vėduoklės pavidalo, 2-5 cm skersmens, su trumpu šoniniu koteliu arba visai be koto, vaisiakūniai. Kepurėlės paviršius oranžinės spalvos, kartais rudas, pūkuotas, užsiraičiusiais kraštais. Himenoforas lakštelinis. Sporos blankiai ochrinės, elipsiškos, 4-6x3-4 µm dydžio.

       Trobagrybių augimui bei vystymuisi yra būtina palanki oro temperatūra ir medienos substrato drėgmė. Trobagrybiai uždarose patalpose išplinta tik tada, kai pastatams statyti ir patalpoms remontuoti naudojama trobagrybių jau pažeista, taip pat reikiamai neišdžiovinta ir antiseptiškai neapdorota mediena. Kiauri pastatų stogai ir nesandarūs vandentiekio bei kanalizacijos vamzdžiai, pro kuriuos sistemingai teka vanduo ant medienos konstrukcijų, yra viena iš dažniausiai pasitaikančių netiesioginių trobagrybių išplitimo priežasčių.

       Uždarose patalpose periodiškai drėkinama mediena paprastai neišvengia vienokių ar kitokių rūšių trobagrybių infekcijos. Pirminės infekcijos beveik neįmanoma pastebėti. 0 kai atsiranda ryškūs grybienos bei papuvusios medienos požymiai, grėsmingą grybų plitimą sulaikyti būna labai sunku.

       Likviduojant trobagrybių sukeltas pasekmes, būtina kruopščiai pašalinti visą pažeistą medieną kartu su labai didele atsarga gretimos, t.y. grybienos bei puvinio dar neapimtos medienos. Pašalintą puvinio pažeistą ar juo užkrėstą (dar be pažeidimų požymių) medieną būtina nedelsiant sudeginti. Visas pakeistas medines konstrukcijas bei atskiras jų elementus reikia kruopščiai dezinfekuoti antiseptikais, sulaikančiais medieną pūdančių grybų augimą bei vystymąsi.