2.3.5. PUŠIES SĖJINUKŲ STIEBELIŲ RŪDYS

       Ligą sukelia rūdinis grybas Melampsora pinitorqua Rostr., plintantis per augalus tarpininkus (drebules ir baltąsias tuopas). Jis labiau žinomas kaip pušų ūgliasukio sukėlejas: gegužės antroje pusėje-birželio pradžioje ant 2-3 metų pušaičių (miške ir ant vyresnių) atsiranda iki 2 cm ilgio ir iki 3 mm pločio geltonos iškilios dėmės – ecidės, o išbyrėjus iš jų sporoms, lieka tamsios sakingos žaizdelės. Jų vietoje ūgliai bei stiebeliai nulinksta ir net nudžiūva.

       Liga daug pavojingesnė pirmamečiams pušies pasėliams. Tačiau sėjinukų stiebelių bei spyglių rūdys daigynuose dažniausiai nepastebimos dėl to, kad ligos pažeisti pirmamečiai sėjinukai labai greitai sunyksta. Pirmieji ligos požymiai pasirodo birželio pradžioje. Ligos apimtų daigų stiebelis ir spyglių paviršius būna padengtas pailgomis ryškiai geltonos spalvos dėmėmis – ecidėmis, kurios pažeistų spyglių ar stiebelių paviršiumi driekiasi viena eile.

       Kita spyglių liga – spyglių rūdys (sukėlėjas Coleosporium sp.) – nuo sėjinukų rūdžių pažeistų daigų išoriniais požymiais skiriasi tuo, kad grybo Coleosporium sp. rūdys aptinkamos vien tik ant spyglių. Be to, jų ecidės spyglių paviršiuje išsidėsto ne eilėmis, bet padrikai. Tiksliai nustatyti stiebelių rūdžių pažeistų sėjinukų skaičių pušų daigynuose galima tik iki birželio mėn. pabaigos. Vėliau dalis pažeistų sėjinukų pranyksta visai be pėdsakų, o ir išlikusių nudžiūvimo priežastį išaiškinti būna sunkiau.

       Cheminėmis priemonėmis apsaugoti nuo drebulės lapuose išaugusių bazidėsporių labai jaunų, vos vos iš žemės išlindusių pušų daigelių beveik neįmanoma. Daug pigiau ir patogiau yra išnaikinti drebulės atžalas. Jas naikinti patogiausia cheminėmis priemonėmis – apipurškiant arboricidais. Purkšti reikia baigti iki rugsėjo mėn. pradžios – kol dar būna nenukritę lapai – pagrindiniai infekcijos židiniai. Atstumas tarp drebulių atžalų ir pušų daigynų turėtų būti ne mažesnis kaip 200-300 m. Antramečius pasėlius irjaunas pušų kultūras galima apsaugoti pavasarį (apie gegužės mėn. vidurį), apipurškiant 0,5-1 % bordo skysčio tirpalu arba kitokiais fungicidais (600-800 1/ha).