1.5.3. PAGRINDINIAI LAPŲ KENKĖJAI

       Ąžuolinis lapsukis (Tortrix viridana L.)
      
Lapsukių (Tortricidae) šeimos 20-30 mm drugys (1.10 pav.). Priekiniai sparnai ir krūtinėlė ryškiai žalios spalvos, užpakaliniai sparnai ir pilvelis pilki. Ąžuolinis lapsukis – šviesą ir šilumą mėgstantis vabzdys.Lietuvoje dažnas ir pavojingas ąžuolų kenkėjas. Drugiai skraido birželio-liepos mėnesiais dieną ir vakare.
       Kiaušinėlius krūvelėmis po 2-4 deda medžių viršūnėse, dažniausiai 2-5 metų senumo ūgliuose prie randelių, likusių lapams nukritus. Kiaušinėlius pridengia žievės spalvos sunkiai pastebimais skydeliais. Kiaušinėliai žiemoja, o vikšrai išsirita pavasarį, brinkstant pumpurams ir sprogstant ąžuolo lapams. Iš pradžių jie graužia pumpurus, vėliau – lapus, palikdami tik storesnes gyslas. Pradeda graužti nuo lajos viršūnės.

 

1.10 pav. Ąžuolinis lapsukis (Tortrix viridana): 1 – drugys; 2 – kiaušinėliai; 3 – vikšras
(pagal ,,Miško apsaugos vadovas“, 2000)

       Vikšrai nešvariai žalios spalvos. Jų kūnas dengtas smulkiomis juodomis taškelių pavidalo karpelėmis su plonais retais plauke-liais. Galva tamsiai ruda arba juoda; viršugalvio skydelis žalias su juodom dėmelėm arba rudas, priekinis kraštas šviesesnis. Vikšrai neria-si 4 kartus ir esti 5 ūgių, vystosi 20-23 dienas. Suaugę vikšrai esti 10-15 mm ilgio, pasižymi dideliu judrumu.
       Lėliukėmis virsta tarp apgraužtų, voratinkliais apipintų lapų likučių birželio antroje pusėje. Lėliukės tamsiai rudos arba juodos. Generacija vienmetė. Paskutinė didžiausia ąžuolinio lapsukio invazija užregistruota 1979-1982 m. maždaug 5000 ha plote. Pastovūs ir ilgai veikiantys masinio dauginimosi židiniai susidaro ąžuolynuose, kur vyrauja ankstyvoji ąžuolo forma, retmėse, parkuose, miško parkuose.
       Pakenktų ąžuolų prieaugis ir derlingumas žymiai sumažėja. Nuo vienkartinio nugraužimo ąžuolai nežūna, nes lapai išsiskleidžia iš miegančiųjų pumpurų, tačiau ūgliai nespėja sumedėti ir apšąla. Jei ąžuolai apgraužiami kelis kartus iš eilės, jų viršūnės ir šakos apdžiūna. Stebėjimai rengiami lėliukių ir suaugėlių fazės metu. Suaugėlius galima rinkti šviesos ir feromoninėmis gaudyklėmis. Apskaitos rengiamos modelinių šakučių metodu: pirmoje birželio pusėje suskaičiuojant lėliukes, o rudenį ar žiemą – kiaušinėlius. Rengiant kiaušinėlių apskaitą, iš viršutinio, vidurinio ir apatinio medžių lajos sluoksnių imamos ne storesnės kaip 5 cm šakutės (atmetami einamųjų metų ūgliai). Išmatuojamas šakų ilgis ir suskaičiuojamos ant jų kiaušinėlių dėtys ir pumpurai. Pagal ilgio (dm) arba pumpurų skaičiaus santykį apskaičiuojamas būsimo nugraužimo laipsnis, turint omenyje, kad 100 % nugraužimas būna, kai kiaušinėlių ir šakų ilgio santykis yra lygus 3, o kiaušinėlių ir pumpurų santykis – 1.

       Mažasis žiemsprindis (Operophthera brumata L.)
      
Sprindžių (Geometridae) šeimos drugys (1.11 pav.). Patinas išskėstais sparnais – 20-25 mm pločio. Priekiniai sparnai gelsvai pilki su matinėmis banguotomis skersinėmis juostelėmis; užpakaliniai sparnai be juostelių, šviesesni. Abi poros su tamsiomis dėmelėmis palei išorinį pakraštį. Patelė rudai pilkos spalvos. Sparnų tik užuomazgos, jie trumpesni už pusę kūno. Skraidyti negali.

 

1.11 pav . Mažasis žiemsprindis (Operophthera brumata): 1 – patinėlis; 2 – patelė;
3 – vikšras; 4 – lėliukė; 5 – apgraužti lapai  (pagal ,,Miško apsaugos vadovas“, 2000)

       Patinai pradeda skraidyti (o patelės ropoti medžių kamienais) spalio antroje dekadoje ir skraido iki lapkričio pabaigos vakarais. Kiaušinėlius deda lajose ant šakučių po 1, rečiau 2-3 (vidutiniškai 200-300). Kiaušinėliai žalsvi, kiek vėliau oranžiniai, žiemoja.
       Vikšrai ritasi pavasarį, pradėjus skleistis beržo pumpurams. Iš pradžių vikšrai graužia pumpums, o vėliau besiskleidžiančius lapus, sujungdami jų kraštus voratinkliu. Vikšrai įvairiaėdžiai, pažeidžia daugumą lapuočių. Suaugę vikšrai 20 mm ilgio su 5 poromis šviesiai žalių kojų ir žalia galva. Išilgai nugaros eina tamsi linija, šonais – baltos linijos.
       Lėliukė šviesiai ruda su dviem trumpais akstinėliais užpakaliniame gale. Palankiomis sąlygomis vikšrai vystosi (iš viso esti 5 ūgių) 30-40 dienų, o birželio pradžioje paklotėje ar viršutiniame dirvos sluoksnyje virsta lėliukėmis.
       Generacija vienerių metų. Paskutinė didelė žiemsprindžių invazija Lietuvos miškuose buvo 1972-1982 m. Ypač jie buvo išplitę 1976 metais – apgraužta per 3 tūkst. ha beržynų.
       Stebėjimus galima rengti gegužės pabaigoje - birželio pradžioje, įvertinant pakenkimus, rugpjūčio pabaigoje-rugsėjo pradžioje - skaičiuojant lėliukes, kruopščiai peržiūrint paklotę ir dirvą po medžiais. Stebėjimams galima naudoti klijų juostas juosiant jas ant medžių prieš išsiritant patelėms.

       Didysis žiemsprindis (Erannis defolaria L.)
      
Taip pat sprindžių (Geometridae)šeimos drugys. Patinėlis išskėstais sparnais esti 30-40 mm pločio (1.12 pav.). Priekiniai sparnai rudai geltoni su plačiomis banguotomis skersinėmis juostelėmis. Užpakaliniai sparnai šviesiai geltoni. Patinėliai pradeda skraidyti apie rugsėjo vidurį vakarais. Patelė tamsiai žalia, besparnė. Kiaušinius (iki 600) deda po 1-3 į šakų ir liemenų žievės nelygumus. Kiaušiniai žiemoja.

 

1.12 pav . Didysis žiemsprindis (Erannis defolaria): 1 – patelė; 2 – patinėlis; 3 – vikšras;
4 – lėliukė (pagal ,,Miško apsaugos vadovas“, 2000)

       Vikšrai išsirita anksti pavasarį. Iš pradžių graužia pumpurus, o vėliau ir lapus atvirai, nesusukdami jų voratinkliu. Daugiausia maitinasi naktį. Pažeidžia daugumą lapuočių. Labiau mėgsta beržą, ąžuolą, vaismedžius. Dažnai kenkia su mažuoju žiemsprindžiu, tačiau už jį retesnis.
       Didžiojo žiemsprindžio gyvenimo būdas yra labai panašus į mažojo žiemsprindžio. Skirtumas tik tas, kad didieji žiemsprindžiai pradeda skraidyti beveik mėnesiu anksčiau, o vikšrai lėliukėmis virsta dviem savaitėm vėliau nei mažojo žiemsprindžio.
       Stebėjimai ir apskaita rengiami kaip ir mažajam žiemsprindžiui, tačiau klijų juostas patelėms gaudyti reikia juosti beveik mėnesiu anksčiau.

       Neporinis verpikas (Ocneria (Lymantria, Porthetria) dispar L.)
      
Bangasparnių (Lymantriidae) šeimos drugys. Patelė stambi (per sparnus 45-75 mm), antenos pjūkliškos (1.13 pav.). Priekiniai ir užpakaliniai sparnai balti su negausiomis juodomis zigzaginėmis linijomis, susiglaudžia stogeliu. Pilvelis storas, gale apaugęs tankiais rudais plaukeliais, kuriais patelė apdengia padėtus kiaušinėlius.
       Patinas per sparnus iki 45 mm, plonu pilveliu, antenos plunksniškos. Daug tamsesnis už patelę. Priekiniai sparnai rudai pilki su plačiomis nutrūkstančiomis tamsiomis skersinėmis juostelėmis ir tamsios spalvos apvadu pakraščiuose. Užpakaliniai sparnai vienspalviai - rudi su tamsiais pakraščiais ir šviesiais apvadais. Drugių spalva labai įvairuoja.
       Drugiai skraido ir poruojasi liepos mėn. pabaigoje – rugpjūčio mėn. pirmoje pusėje. Kiaušinėlius deda krūvelėmis, daugiausia medžio kamienų apatinėje dalyje, ant apatinių šakų apačios, visus iš karto (200-500) perdengdami ir uždengdami juos gelsvu pilvo pūkeliu. Taip apsaugoti kiaušinėliai labai atsparūs šalčiui (ištveria – 25-30 °C) ir vandeniui.
       Padėtuose kiaušinėliuose jau mdenį išsivysto vikšreliai, tačiau lieka ten iki pavasario. Pavasarį (gegužės pirmoje dekadoje) išsirita labai plaukuoti, tamsūs, lengvai vėjo pemešami vikšreliai. Jie suėda kiaušinėlio lukštą ir kurį laiką (priklausomai nuo oro sąlygų) būna kartu, sudarydami taip vadinamus ,,veidrodėlius“. Po kiek laiko lipa į lajas ir ima maitintis lapais. Suėdę leidžiasi voratinkliais ir vėjo nunešami ant kitų medžių.
       Suaugę vikšrai iki 7,5 mm, pilkai rudi, su trimis plonomis geltonos spalvos išilginėmis siaurutėmis juostelėmis. Ant pirmų penkių nugaros segmentų yra po dvi mėlynas, ant kitų šešių – po dvi raudonas plaukuotas karpeles. Šonuose yra smulkesnės, taip pat plaukuotos rausvos karpelės. Plaukeliai lengvai lūžta, nuodingi, patekę į kvėpavimo takus ar ant odos gali sukelti uždegimą.  

 

1.13 pav. Neporinis verpikas (Ocneria dispar): 1 – patelė;2 – patinėli; 3 – lėliukė;
4 – kiaušinėlių dėtis; 5 – vikšras (pagal ,,Miško apsaugos vadovas“, 2000)

       Esant palankiausioms meteorologinėms sąlygoms (vidutinė oro temperatūra apie +25 °C), vikšrai išsivysto per 35-40 dienų, o mažiau palankiomis sąlygomis vystymasis trunka 50-80 dienų. Vikšrai, iš kurių išsivysto patelės, neriasi 5 kartus, o iš kurių išsivysto patinėliai – 4 kartus. Per savo gyvenimą vienas vikšras suėda 0,6-3,5 g lapų, be to, apie 1/3 to kiekio nukrenta ant žemės nesuėsta. Vikšrai įvairiaėdžiai, minta daugiau nei 300 rūšių augalais. Drugys mėgsta gerai apšviestus, retus medynus.
       Lėliukėmis virsta liepos antroje pusėje. Lėliukės matinės, tamsiai rudos spalvos, apaugusios rūdžių spalvos plaukeliais, būna retame voratinkliniame kokone, kurį sudaro šakose, tarp lapų likučių, žievės plyšiuose, kartais po keletą vienoje vietoje. Lėliukės fazė tęsiasi 15-20 dienų. Per metus išsivysto viena generacįja. Masinio dauginimosi židiniai susidaro Kuršių nerijoje.
       Stebėjimai ir apskaitos rengiami ekskrementų aikštelėse vikšrų graužimo ir drugių skraidymo metu. Dažniausiai skaičiuojamos kiaušinėlių dėtys. Drugiams gaudyti galima naudoti gaudykles su lytiniu feromonu disparliūru.

       Žieduotasis verpikas (Malacosoma neustriaL.)
       Priekiniai sparnai ochros geltonumo ar plytinės spalvos su dviem skersinėmis juostomis. Drugys išskėstais sparnais- 32-40 mm. Skraido liepos mėn., kiaušinėlius deda ant ūglių, plonų šakelių, spirališkai keliomis juostomis. Dėtyje nuo 100 iki 400 kiaušinėlių. Ji atrodo kaip tamsus platus žiedas, ilgą laiką liekantis ant šakutės ir vikšrams išsiritus.
       Kiaušinėliai žiemoja. Vikšrai išsirita anksti pavasarį - gegužės pradžioje (5-7 dienos iki obelų žydėjimo). Kol pasiekia ketvirtą ūgį, vikšrai laikosi kolonijose, apėsdami pumpurus, o vėliau lapus iš kraštų, palikdami nepaliestą centrinę gyslą. Maitinasi naktį. Dieną slepiasi voratinkliniuose lizduose tarp storesnių šakų.
       Vikšrai melsvai pilki, padengti plonais minkštais tankiais plaukeliais. Per nugarą eina balta juosta, šonuose kelios geltonos juostos. Jauni vikšrai atsparūs temperatūros ir drėgmės svyravimams, šviesiamėgiai. Gamtoje vystosi 40-45 dienas, neriasi 4-5 kartus.
       Prieš virsdami lėliuke vikšrai išsiskirsto, lėliukės randamos tarp lapų, žievės plyšiuose, net žolėje. Lėliukės fazė tęsiasi dvi savaites.
       Generacija vienmetė. Žieduotasis verpikas kenkia sodams. Ypač mėgsta obelis. Dažnai pažeidžia parkuose augančius ąžuolus, nors vikšrai minta ir tuopų, gluosnių, liepų, šermukšnių, aviečių lapais.
       Stebėjimus geriausia vykdyti, skaičiuojant žiemojančius kiaušinėlius ir nustatant vikšrų nugraužimus. Drugių apskaitą galima rengti šviesos gaudyklėmis.

       Auksauodegis verpikas (Euproctis chrysorrhoea L. (Nygmia phalerchoea Don.))
      
Bangasparnių (Lymantriidae) šeimos baltas, šilkinio blizgesio drugys išskėstais sparnais siekia 30-40 mm. Patelės pilvelis storas, su blizgančiu raudonu išsipūtimu gale, apaugusiu auksiniais plaukeliais. Patino pilvelis nuo trečio segmento rausvas. Pilvelio paskutiniame segmente yra tokių pačių, tik rudesnių ir ilgesnių nei patelės plaukelių kuokštelis. Patino antenos plunksniškos, patelės – pjūkliškos.
       Skraido vakarais birželio antroje pusėje – liepos pradžioje. Gerai skrenda į šviesą. Patelė kiaušinėlius deda pailgomis krūvelėmis po 200-500 vnt. ant apatinės lapų pusės. Juos uždengia auksinės spalvos pūkeliais iš savo pilvelio.
       Po 2-3 savaičių iš kiaušinėlių išsirita tamsūs plaukuoti vikšreliai, kurie iš viršutinės pusės grupėmis skeletuoja lapus. Skeletuotus lapelius vikšrai aptraukia voratinkliu ir pasidaro gana glaudų pilkos spalvos lizdą, kuriame po antro nėrimosi žiemoja. Pavasarį išropoję iš lizdo, vikšrai pirmiausia apėda pumpurus, o vėliau ir lapus, laikosi grupėmis ir tik suaugę išsiskirsto. Suaugę (iki 30 mm ilgio) juodi, su pilku atspalviu, gelsvai rudais plaukeliais. Nugaros šonuose eina baltos pertrauktos, o viduriu - dvi išilginės raudonai rudos juostelės. Šeštame ir septintame segmentuose yra po dvi ryškiai raudonas karpeles. Vikšrų kūno plaukeliai nuodingi, sukelia odos niežėjimą ar net uždegimą.
       Patelės neriasi 5, o patinėliai 4 kartus. Vasaros viduryje medžiuose tarp lapų ant kamienų, apsipynę retu voratinkliu, pavieniui ar grupėmis virsta lėliukėmis. Po 2-3 savaičių išsirita drugiai. Generacija vienerių metų.
       Tai šviesą ir šilumą mėgstantis kenkėjas. Labiausiai kenkia vaismedžiams, ąžuolams, drebulėms, klevams.
       Stebėjimus geriausia vykdyti vėlai rudenį, pagal žieminius lizdus, kurie gerai matomi nukritus lapams. Lietuvoje masinio dauginimosi židinių nesudaro.

       Lapgraužiai (Chrysomelidae)
      
Lapgraužiai priklauso vabalų (Coleoptera) būriui. Būdinga rūšių gausa. Dažniausiai tai nedideli, ovalūs, plokšti ar pailgėję su ilgomis antenomis, kurios daro juos panašius į ūsuočius, vabalai. Jie nejudrūs, blogai skraido, dažnai gražios metalo spalvos. Veisiasi žolėse, medžiuose.
       Lervos ištįsusios, dažniausiai juodos, karpotos arba padengtos išsišakojusiais akstinėliais, turi trumpas, bet stiprias kojas. Prisilietus daugelis lapgraužių lervų leidžia iš odos liaukų gelsvą gailų skystį. Gyvena dažniausiai bendruomenėmis, plačiai paplitę.
       Tiek vabalai, tiek lervos apgraužia lapus juos skeletuodami, daro didelę žalą jauniems medeliams. Generacija įvairi, dažniausiai vienmetė. Kai kada dviguba arba daugkartinė. Paprastai žiemoja vabalai arba lėliukės.

       Tuopinis lapgraužis (Melasoma populi L.)
      
Vabalas 10-12 mm ilgio, raudonais su juodomis viršūnėmis antsparniais.Vabalai žiemoja po lapais, paklotėje. Nuo gegužės vidurio iki rudens pažeidžia tuopas, drebules ir ypač dažnai karklus. Kiaušinėlius deda krūvelėmis ant jaunų lapų. Lervos gelsvai baltos, sujuoda galva ir kojomis, karpelėmis ir dėmėmis visame kūne. Išsiritusi lerva pirmiausia skeletuoja, paskui apgraužia lapus. Liepos viduryje virsta lėliuke. Jauni vabalai atsiranda rugpjūčio pradžioje. Jie vėl poruojasi, deda kiaušinėlius, o rugsėjo mėn. išsivysto nauja karta.

       Drebulinis lapgraužis (Melasoma tremulae Steph.)
      
Vabalas 7,5-9 mm ilgio, su raudonais antsparniais (juodo taško antsparnių viršūnėje nėra), kitos kūno dalys juosvai žalsvos arba mėlynos. Antenos siūliškos, į galą storėjančios. Biologija panaši kaip tuopinio lapgraužio.
       Paplitę visur. Kenkia lervos ir suaugėliai. Dažnai sudaro židinius. Ypač kenkia drebulėms ir karklams, lapuose išgrauždami skyles.

       Mėlynasis alksninis lapgraužis (Agelastica alni L.)
      
Violetinis, metalo blizgesio vabalas. Vabalai žiemoja paklotėje. Pradejus skleistis alksnių lapams, ant jų krūvelėmis sudeda kiaušinėlius. Lervos išsirita birželio mėn. Juodos, blizgančios, kiek plaukuotos šešiakojės lervos lapus paprastai graužia, išsirikiavusios viena eile. Naujos kartos vabalai atsiranda jau liepos mėn. ir kenkia iki rudens. Labai dažnas, kartais randamas dideliais būriais, ypač medynų pakraščiuose, pakelėse, aikštėse. Per metus išsivysto dvi generacijos.

       Analogišką žalą alksniams daro žaliasis alksninis lapgraužis (Melasoma aenea L.).

       Gumbavapsvių (Cynipoidae) pošeimis
      
Priklauso smulkūs plėviasparnių (Hymenoptera) būrio vabzdžiai. Augalams kenkia, sudarydami galus, kurių viduje pereina visą vystymosi ciklą. Galai susidaro ant lapų, pumpurų, ūglių ir šaknų. Jiems sudaryti medžiai išeikvoja daug maisto medžiagų, todėl sumažėja jų prieaugis. Lapai, ant kurių susiformuoja galai, nustoja vegetuoti ir per anksti nukrenta.
       Gumbavapsvės – plačiai paplitę ąžuolo lapų kenkėjai. Jos skirstomos į lygnugares (Neuroterus quercus-baccarum L., N. numismalis Fourc), plaukuotas (Cynips quercus-salicis Burgsd ir kt), plaukuotakojas (Diplolepis quercus-folli L. ir kt.)trumpasparnes (Biorrhiz apallidaOl. Ir kt). Miškuose labiausiai paplitusios ąžuolo obuoliškoji, spurginė, šakninė, kūgiškoji, vynuoginė, monetinė gumbavapsvės.
       Pagrindinė kovos priemonė – galų sunaikinimas rudenį, kai šie nukrenta su lapais. Norint apsaugoti nuo gumbavapsvių ypač vertingus želdinius, kiaušinėlių dėjimo metu galima naudoti kontaktinius, o lapų skleidimosi metu – sisteminius insekticidus.

       Ąžuolo obuoliškoji gumbavapsvė (Diplolepis quercus-folli L.)
      
Iš didelių, į obuoliuką panašių (iki 20 mm diametro) rausvų galų pavasarį pasirodo patelės – tamsiai rudi, plaukuoti, iki 4,4 mm dydžio vabzdeliai su siūliškomis 13 narelių antenomis ir iš šonų persmaugtu pilveliu.
       Patelės sudeda kiaušinėlius į ąžuolo pumpurus, ant kurių susidaro rausvi kiaušinio formos (2-3 mm ilgio) plaukuoti galai. Iš kiaušinėlių išsirita abiejų lyčių neplaukuotos gumbavapsvės. Apvaisintos patelės kiaušinėlius sudeda ant ąžuolo lapų, kurių viršutinėse pusėse susidaro galai. Galų viduje yra 4 mm skersmens ertmė, kurioje rugpjūčio mėn. galima rasti baltą, bekoję lervutę, o vėliau - lėliukę.

       Spurginė gumbavapsvė (Andricus foecundatrix Hart.)
      
Antroje vasaros pusėje sudaro stambius (apie 1,5 mm), labai panašius į apynio spurgus gumbus. Spurgo viduje yra rudas kietas riešutėlis, o spurgai sudaryti iš pumpuro žvynelių. Riešutėlių, kurie labai panašūs į miniatiūrines giles, viduje du kartus žiemoja lervutės, pavasarį išsirita patelės. Jos deda kiaušinėlius į vyriškus ąžuolų žirginius, iš kurių išsivysto maži kiaušinėlio formos galai. Iš jų išsirita patinėliai ir patelės, o birželio mėn. į miegančius pumpurus sudedami kiaušinėliai.

       Šakninė gumbavapsvė (Biorrhiza pallida 0l.)
      
Ant plonų šaknų susidaro rutuliški apie 1 cm skersmens dažnai susiliejantys gumbai. Iš pradžių jie būna minkšti, vėliau sukieteja. Viduje tūno begalvės ir bekojės lervutės (rudeninės generacijos).
       Vasarinės generacijos gumbavapsvės vystosi ant šakučių dideliuose (iki 5 cm skersmens) standžiuose, geltonuose, vėliau ruduose rutuliškuose iš pumpurų susidariusiuose gumbuose.
       Dažniausiai kenkia jauniems medeliams.

       Kūgiškoji gumbavapsvė (Ąndricus testaceipes L.)
      
Vystosi ant jaunų ąžuoliukų šakučių ar vilkūglių stiebelių, prie šaknų esančiuose kūgiškuose, pilkšvai ruduose, su išilginėmis vagutėmis gumbeliuose. Dažniansiai gumbeliai išsidėstę po kelis ar keliolika.

       Vynuoginė gumbavapsvė (Neuroterus ųuercns-baccarum L.)
      
Ant apatinės lapų pusės gegužės mėn. susidaro sultingi, pusiau permatomi, žali, plonais kraštais ir plokščiu pakilusiu centru (4-6 mm) gumbeliai su rudais, kuokšteliuose styrančiais plaukeliais. Ant lapo būna po 20-30 gumbelių. Jauni gumbeliai šviesiai rausvi. Iš jų birželio mėn. išskrenda ir patinai, ir patelės, kurios į lapų audinius sudeda kiaušinėlius. Išsiritusios lervutės sukelia vasarinių (liepos) gumbelių susidarymą. Šie būna mažesni už pavasarnius, ir juose vystosi tik pavasarį išskrendančios patelės.
      
       Taip pat vystosi ir monetinė gumbavapsvė (Neuroterus numismalis Fourc., kuri pavasarį sukelia 1,3-2,1 mm skersmens, storesnius pakraščiuose ir įdubusius centre gumbelius. Plaukeliai radi, prilipę prie gumbelio sienelių.

       Amarai (Aphididae)
      
Didelė grupė mažų (0,5-7,5 mm) kiaušinio, ovalios, rečiau pailgos formos vabzdžių. Kūno apdangalai minkšti, kai kurių rūšių padengti vaškiniu apnašu. Jų spalva įvairuoja nuo šviesiai žalios ir geltonos iki juodos. Užpakalinėje kūno dalyje jie turi taip vadinamus sulčių vamzdelius, o gale - uodegėlę. Dažniausiai aptinkami didelėmis kolonijomis, bet yra gyvenančių ir pavieniui.
       Amarų gyvenimo ciklas labai įvairus: kiaušinėliai žiemoja ant žievės, prie pumpurų, žievės plyšiuose. Jie pailgi, dažniausiai juodi. Kai kurių rūšių amarai žiemoja virtę lervomis. Iš peržiemojusių kiaušinėlių išsirita lervutės, kurios vėliau virsta partenogenetiniu būdu besidauginančiomis patelėmis. Iš tokių patelių išsiritusios lervos virsta besparnėmis patelėmis, kurios tuoj pat dauginasi, sudarydamos ištisas kolonijas. Esant nepalankioms sąlygoms, amarų kolonijose atsiranda nimfos, iš kurių vystosi sparnuotos patelės platintojos. Perskridusios ant kito augalo tokios patelės sudaro naują koloniją. Taigi vasarą amarai dauginasi nelytiniu būdu, tiktai vasaros pabaigoje išsivysto dvilyčiai individai (patinai ir patelės). Apvaisintos patelės sudeda kiaušinius, kurie žiemoja.
       Daugelio rūšių amarams būdingas sezoninis mitybinių augalų kaitaliojimas. Tokios amarų rūšys vadinamos migruojančiomis. Migruojančių rūšių amarų pavasarį išsivysto dvi, trys, kartais ir daugiau kartų ant vieno augalo (medžio). Paskui jie persikelia ant kito, dažniausiai žolinio, augalo.
       Amarai, iščiulpdami augalų audinius, labai juos nusilpnina, stabdo jų augimą,ūgliai išsikreivina, lapai susiraukšlėja ir susisuka, suauga audiniai, susidaro išaugos, galai. Lapai pasidengia cukringomis amarų išskyromis (lipčiumi), ant kurių vėliau dažnai apsigyvena suodžių grybelis, dėl kurio ant lapų paviršiaus susidaro juodas apnašas. Todėl labai susilpnėja fotosintezės procesai, lapai per anksti nukrenta. Saldžios išskyros vilioja skruzdėles, muses ir kitus vabzdžius. Be tiesioginės žalos, daugumos rūšių amarai perneša augalų virusinių ligų sukėlėjus.
       Amarai kenkia tiek jauniems, tiek suaugusiems medžiams. Miške paprastai su amarais nekovojama. Parkuose, soduose, daigynuose reikėtų naudoti apsaugos priemones, nes amarų daroma žala dekoratyviniams augalams didelė.
       Ant sumedėjusių augalų, be migruojančių amarų (Aphisfabae Scop., Siphonaphis padi L., Tetraneura ulmi Deg., Eriosoma ulmi L., Pemphigus lactucarius Pass.), dažnai aptinkami nemigruojantys amarai. Labiausiai paplitę liepinis amaras (Eucallipteras tilliae L.), didysis akacijinis amaras (Acyrthosiphon caraganae Chol.), beržinis ūglinis amaras (Symydobius oblongus Heyd.), ąžuolinis gumbadaris amaras (Acanthochermes guercus Hall.).
       Ant spygliuočių irgi aptinkami kelių rūšių amarai, kurie masinio dauginimosi metu jauniems augalams padaro nemažą žalą.