1.2. DAIGYNŲ IR JAUNUOLYNŲ KENKĖJAI

       Ši vabzdžių grupė pagal rūšinę sudėtį, biologiją, ekologinius bruožus ir daromą žalą yra labai įvairi. Nuo kitų vabzdžių ekologinių grupių ji skiriasi pažeidžiamų augalų amžiumi, pažeidžiamomis augalų dalimis bei ūkine svarba. Dalis vabzdžių tik papildo ūkiškai žalingų rūšių bendrijas. Vieni iš jų yra medelių ir krūmų šaknų kenkėjai arba rizosferos gyventojai, kiti pažeidžia antžemines augalų dalis. Jų daroma žala labai priklauso nuo augalų amžiaus.

       Dažniausiai daigynuose daigus pažeidžia ligos bei vabzdžiai (sprakšių lervos, grambuolių lervos, kurkliai). Kenkėjų išplitimą daigynuose lemia ūkinių priemonių ir ekologinių sąlygų įvairovė.

       Daigynų kenkėjai padarys mažiau žalos arba jos iš viso bus išvengta, jeigu bus laikomasi agrotechninių reikalavimų. Visų pirma daigynų nereikėtų įrengti drėgnuose sunkiuose molio dirvožemiuose. Reljefas turėtų būti lygus ar su nedideliu (1-2°) nuolydžiu, vieta apsaugota nuo vėjo. Daigynus rekomenduojama rengti ne arčiau kaip 100-300 m nuo miško.

       Pavieniai lapuočių medžiai turėtų būti iškirsti, kad nepriviliotų grambuolių. Naikintinos piktžolės, kurios daugeliui vabzdžių (sprakšiams, pelėdgalviams, kurkliams) yra maistas ir prieglobstis. Normalus trąšų naudojimas sustiprina augalų atsparumą nepalankiems veiksniams. Rekomenduojama daigynus mulčiuoti pjuvenomis, durpėmis, smėliu. Būtinos sėjomainos, panaudojant lubinus ir kitus azotą kaupiančius augalus.

       Daigynus būtina apkasti 70x40 cm grioveliais, kurie apsaugotų daigyno plotą, kad į jį iš aplinkinių plotų nepatektų graužikai ir vabzdžiai. Be to, grioveliuose kas 10 m iškasami 20 cm gylio šulinėliai, kuriuose ir telkiasi patekę į griovelius gyvūnai.

       Kurkliams, sprakšiams, juodvabaliams privilioti naudojami jaukai, paruoši iš virtų kviečių, miežių, avižų ar kukurūzų grūdų, pridedant aliejaus (3 % grūdų svorio) ir apie 0,1 % insekticido (cimbušo, fastako, ambušo). Viską sumaišius, anksti pavasarį grūdai išdėliojami krūvelėmis kas 5 metrai. Krūvelės pridengiamos žemėmis. Pavasarį galima naudoti ir insekticidais apdorotus žolių jaukus, kurie išdėliojami krūvelėmis po 50-100 hektare.