PRATARMĖ

       ,,Miško kenkėjų ir ligų“ bei „Miško apsauga“ kurso paskaitų konspektas skiriamas Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos profesinio skyriaus moksleiviams. Svarbiausias kurso tikslas – supažindinti besimokančius su svarbiausiais miško kenkėjais ir ligomis, jų daroma žala ir išmokyti taikyti apsaugos priemones nuo medžių ir krūmų kenkėjų bei ligų sukėlėjų.

       Nagrinėjama medžių šaknų, liemenų, spyglių, lapų, kankorėžių ir vaisių kenkėjų biologija, aptariami jų daromų pakenkimų požymiai, numatomos miško apsaugos nuo kenkėjų prevencinės priemonės ir kovos būdai.

       Aptariamos pagrindinės medieną gadinančių vabzdžių-kenkėjų grupės bei medienos ydos ir numatomos kovos su kenkėjais ir ydų sukėlėjais priemonės ir būdai.

       Plačiai nagrinėjamos kankorėžių, vaisių ir sėklų, daigų ir sėjinukų, spyglių ir lapų ligos, jų sukėjai ir daroma žala. Daug dėmesio skiriama stiebų, šaknų, medienos puvinius ir šaknų džiūvimą sukelianttiems grybams. Supažindinama su neinfekcinėmis medžių ir krūmų ligomis, nagrinėjami aplinkos veiksniai, galintys turėti įtakos jų plitimui ir daromai žalai.

       Aptariami apvaliosios ir pjautinės medienos grybinės kilmės ydų sukėlėjai ir apsauga nuo jų, apvaliosios ir pjautinės medienos laikymo ir apsaugos būdai bei apsaugos priemonės. Supažindinama sutrobagrybiais ir apsaugos nuo jų priemonėmis.

       Įgiję ,,Miško kenkėjų ir ligų“ kurso teorinius pagrindus ir praktinius įgūdžius, besimokantieji išmoks taikyti juos savo profesinėje veikloje, saugant Lietuvos miškus nuo ligų ir kenkėjų.